Ako rakija ima miris i okus po octu (octenoj kiselini), razlog je najvjerojatnije loš način ukomljavanja – komini je zrak imao pristup pa su se razvile octene bakterije i naštetile komini. Ako se prije same destilacije primijeti da je krovina (kapa na vrhu komine) uoctena, potrebno ju je baciti jer će pečenjem rakije octena kiselina prijeći u destilat.
>>>15 najčešćih grešaka pri pećenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji
No, ako je rakija već ispečena, ona se može spasiti pomoću kalcijevog karbonata (CaC03) kojeg je potrebno umiješati u rakiju. Pričekati najmanje tri do četiri dana, i onda rakiju filtrirati. Kalcijev karbonat možete kupiti u ljekarnama.