Smeđa (mrka) boja rakije u pravilu nastaje zbog toga što se vrenje odvijalo u novoj ili loše ovinjenoj staroj drvenoj bačvi. Smeđu boju daju tanini iz drveta, a oni doprinose i oporom okusu rakije (izazivaju suh i opor osjećaj u ustima nakon konzumiranja, te stežu tkivo). Kako riješiti ovaj problem, opisano je u nastavku.
>>>15 najčešćih grešaka pri pećenju rakije - radite li i vi neku od njih?
>>>Koliko se rakije može dobiti od 100 kg šljiva, grožđa, krušaka i ostalog voća?
>>>Kisela rakija - kako ukloniti miris i okus rakije po octu?
Smijete se malo i opustiti >>>Najbolji vicevi o rakiji
Na sto litara rakije potrebno je polako ulijevati pola litre mlijeka (s manje masnoće) uz neprestano miješanje. Nakon dva do tri dana rakiju se može odijeliti od taloga odnosno filtrirati.
Pročitajte još i:
Kisela rakija – uzroci i rješenje