U ovom videu možete čuti vrijedne savjete o proizvodnji voćnih rakija od profesora Ninoslava Nikićevića. Dr. sc. Ninoslav Nikićević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu poznat je i pod nadimkom “doktor za šljivovicu”, jer je doktorirao na aromatičnim sastojcima šljive požegače i rakije šljivovice, te je jedan od najuglednijih i najtraženijih europskih stručnjaka u ovoj branši.
Profesor Nikićević u videu objašnjava tehnološke specifičnosti rakija pojedinih voćnih vrsta:
- breskovače – zašto kompilirati nekoliko sorti
- trešnjevače
- višnjevače – zašto ne odležava u buretu
- kajsijevače – koje su najbolje rakijske sorte
- kruškovače – koja jedina sorta se može čuvati u bačvi
- dunjevače – koje sorte “muške rakije sa ženskim prefiksom”
Saznajte odgovore i na sljedeća pitanja:
- kako odrediti tehnološku zrelost za berbu voća – bistrica (požegača), kajsija, vilijamovka
- je li potrebno muljanje plodova i odvajanje koštica
- važnost nepolomljenih koštica
- je li neophodno dodavati kvasce i kod kojih sorti
- koliko traje fermentacija i kako znati da je gotovo
- koliko destilata se može dobiti od pojedine voćne vrste
- koliko treba biti jaka rakija od pojedine voćne vrste
- je li sve tako crno u prvencu (prvom toku destilata)
- kako provesti destilaciju, kada prestati s hvatanjem glavnog toka